rss      tw      fb
Keres

„Ki tudja merre, merre visz a végzet?”

Illés Mátyás


Orbán Viktor az Országgyűlés alakuló ülésén, 2010. május 14-én a miniszterelnök-jelölti beszédében Antall József néhai miniszterelnökünk cinikus megjegyzésére utalva azt mondta: „Hát most tetszettünk” forradalmat csinálni.

A forradalom „az istenadta nép” részéről annak a politikai-gazdasági rendszernek az elutasítását jelenti, amelyben él. Orbán szándékosan elfeledkezik arról, hogy az általa képviselt és működtetett „rendszert” 2002-ben és ezt megerősítve 2006-ban is elutasították. Az ellenféltől elszenvedett vereségek kisebbek is voltak, mint amit most ők mértek a baloldalra, de az orbáni okfejtés szerint őket is forradalom taszította ki a hatalomból!

De ezek csak szavak, értelmezhetetlen szavak! Az emberek nem „a leváltott rendszer hagyatékát” utasították el, hanem a korrupciót, a gazdasági világválság okán romló életszínvonalat, a munkanélküliséget, vagyis világunk betegségekkel küszködő kapitalizmusának hozadékát.

De a forradalom egy új társadalmi-gazdasági alakulat felépítését is jelenti! Hogyan képzeli ezt régi-új miniszterelnökünk? Ez itt a kérdés! „ Az áprilisi választásokon egy új rendszer megalapításáról döntöttek…  Az emberek akaratát tesszük meg a jövő iránytűjének” – mondta a Vezér, és ez azt jelenti, amit beszédének első részében fejtett ki: „… tudom, hogy mi a dolgom… véghez fogom vinni, mindazt, amit várnak tőlem. Küzdelemre vállalkozom… Véghez fogom vinni mindazt, amivel a magyar emberek megbíztak.”

Összefoglalóan a választóknak vakon meg kell bízniuk a Vezérben, mert amire vállalkozott, az maga a népakarat! De az emberek egyelőre csak azt tudják, mit nem akarnak! Orbán meg azt nem tudja, milyen lesz az „új rendszer” ami a „jövő iránytűje”! Vagyis a jövőképe kissé homályos! Amit elutasít, (munkanélküliség, szegénység, a gyermekvállalás nehézségei stb.) csak frázis, mindaddig, amíg a megoldást nem tárja elénk! De beszéde végén kijelöli az irányt: „Legyen béke, szabadság, és egyetértés!” Békénk, és szabadságunk adott, csak az egyetértés hiányzik.

De mi lesz a békénkkel és a szabadságunkkal, ha a Fidesz egyik szócsövének, az Echo tévé szerkesztőjének az uszítása meghallgatásra talál? Az alakuló Országgyűléssel egyidőben hangzottak el műsorában az alábbiak: „… Visszaáll a természet rendje, a természetes rend. Elsőként a Felvidék tér majd haza, mert annak haza kell! (szünet) Térnie! A mostani csak bratiszlavai tótumfaktum képződmény, rossz álom csupán… Isten malmai lassan, de őrölnek. A Felvidéknek haza kell térnie… Közeleg a nap… hát nekünk is el kell indulnunk!” Mintha Orbán jobbikos teremtményeit hallgattuk volna!

Az alakuló ülés végén a képviselők elénekelték a Himnuszt. A többségben lévő jobboldali képviselők ráadásként még a gyönyörű, fájdalmas Székely himnuszra is rázendítettek! Nem a megfelelő helyen és időben! Hazánk boldogulása, békéje, az egyetértés megszületése szomszédainkkal való viszonyunktól is függ! Nem bölcs, aki ezt a viszonyt tovább rombolja! A Vezér nem lát messzebbre az orránál! A jobboldal korlátlan hatalma, zavaros elképzelései homályos jövőt vetítenek elénk: „Ki tudja merre, merre visz a végzet?”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!