rss      tw      fb
Keres

OGY - Fideszes javaslat: háromezer lakostól lehessen egy községből város!

MTI 2011. november 18., péntek 15:42

Azt kezdeményezi a fideszes Simon Miklós, hogy a javasolt minimum ötezer helyett már háromezer vagy annál több lakosú, térségi szerepet betöltő és az átlagos városi szintet elérő fejlettségű községi önkormányzatok is kaphassanak városi címet.

A kormánypárti képviselő az új önkormányzati törvény javaslatához pénteken benyújtott módosító indítványában azzal indokolja a kezdeményezését, hogy az ország településszerkezete alapján a háromezer vagy annál több lakosú községek szinte mindegyike térségi szerepet tölt be. Néhányuk fejlettségi szintje eléri az átlagos kisvárosi szintet, amelynek egy hosszú folyamat, "a település küzdelmes munkájának az eredménye" - hívja fel a figyelmet.

Simon Miklós - aki egyben a település honlapján közzétett adat szerint csaknem 3.350 lakosú Nyírbogát polgármestere - úgy véli, indokolatlan "szinte beláthatatlan távolba tenni" ezen települések elől az egyik legfontosabb, a fejlesztések hajtóerejeként működő célt. Különösen igaz ez Magyarország jelenlegi demográfiai mutatóit nézve - tette hozzá.

A jelenleg hatályos önkormányzati törvény úgy fogalmaz, hogy egy nagyközség akkor kezdeményezheti a várossá nyilvánítását, ha a városi cím használatát fejlettsége, térségi szerepe indokolja. A képviselő-testületnek a kezdeményezését a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzéséért felelős miniszter útján kell a köztársasági elnök elé terjesztenie.