rss      tw      fb
Keres

MSZP: először a teljesítmény kéne, nem a duma

MTI 2010. május 16., vasárnap 17:05

Nyakó István szerint a Fidesz nyitánya "kicsit ciki, mert először a teljesítmény kéne, nem a duma".

A Fidesz szóvivője vasárnap közleményben jelezte, hogy a párt által kezdeményezett törvényjavaslat alapján változatlan marad az új kormány tagjainak fizetése, Lendvai Ildikó az MSZP elnöke korábban azonban azt állította, hogy a kormányszerkezetről benyújtott törvényjavaslatnak van egy olyan része, hogy eltörölnék a Bajnai-kormány kezdeményezésére egy évvel ezelőtt elfogadott 15 százalékos miniszteri fizetéscsökkentést.

Az MSZP szóvivője vasárnap az MTI-nek Szijjártó Péter (Fidesz) vasárnapi közleményére úgy reagált: "Orbán Viktor forradalma új stádiumához érkezett", megjelentek "a fizetett forradalmárok", és nemcsak új időszámítás kezdődött, de az eddigi matematikai alapvetéseket is megváltoztatja a Fidesz.

Mint mondta, ő úgy látja: 15 százalékkal nő a "fizetett forradalmárok" javadalmazása, ami a Fidesz szóvivője szerint viszont nincs így.

A szocialista pártszóvivő hozzátette: szerintük azt a kérdést, hogy a 15 százalék több-e, mint nulla százalék, "egy nemzeti konzultáció keretében meg kéne beszélni az emberekkel, és így talán a nemzeti együttműködés fóruma az adófizetők pénzéből tovább tudna erősödni".

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője Lendvai Ildikó felvetésére reagálva a nap folyamán úgy fogalmazott, hogy "az MSZP-kormányok miniszterei sok esetben egyetlen fillér fizetést sem érdemeltek volna gyalázatos +teljesítményükért+, az új kormányban azonban olyan emberek foglalnak helyet, akik teljesen mást és másképpen fognak tenni, felépítik a nemzeti együttműködés rendszerét".

Miközben a Fidesz a nemzeti együttműködés rendszerének felépítésén dolgozik, az MSZP "álhíreket gyárt" - tette hozzá.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján arra a felvetésre, mely szerint a szocialisták kifogásolják, hogy a pénteken benyújtott fideszes törvényjavaslatokban nem szerepel a miniszterek fizetésének 15 százalékos csökkentési lehetősége, úgy reagált: ezt a kérdést nem ezekben az előterjesztésekben szeretnék rendezni, hanem a köztisztviselők jogállásáról és javadalmazásáról rendelkező törvényben.

Az Országgyűlés tavaly május 18-án fogadta el a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény módosítását, amely megteremtette annak lehetőségét, hogy a miniszterelnök az egyes miniszterek illetményét legfeljebb 15 százalékkal csökkentse.