rss      tw      fb
Keres

Kettős állampolgárság - Le Monde: retorziókkal fenyeget a hisztérikusan reagáló szlovák kormány

MTI 2010. május 16., vasárnap 16:51

A Le Monde szerint ritka vehemenciával reagált a Robert Fico vezette szlovák kormány az új magyar kabinet tervére, miszerint a szomszédos országokban élő magyaroknak felajánlja a magyar állampolgárságot.

A francia konzervatív napilap hétvégi kiadásában az Országgyűlés alakuló üléséről szóló tudósításával együtt, egy oldalon közölte A szlovák kormány megtorló intézkedésekkel fenyegeti Magyarországot a magyar állampolgársági törvény kapcsán című prágai keltezésű anyagát. Ebben a tudósító rámutatott, hogy négy héttel a szlovák parlamenti választások előtt nacionalista ráígérgetést váltott ki a szlovák pártok - különösen a Fico vezette szociáldemokrata Smer és a Ján Slota-féle szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt - között Orbán Viktor új magyar miniszterelnök javaslata.

Utalva arra, hogy Martonyi János kijelölt külügyminiszter szerdán Pozsonyban tájékoztatást adott a magyar elképzelésekről, a Le Monde tudósítója emlékeztetett: Pozsony azonnal hazahívta konzultációra a budapesti szlovák nagykövetet. A kormány rendkívüli ülése után Fico arroganciával vádolta az új magyar kormányt, és különböző megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba, kezdve attól, hogy a felkínált lehetőséggel élő szlovákiai magyarok nem foglalhatnak el közhivatalt, mi több, cseh mintára megfoszthatják őket szlovák állampolgárságuktól.

Grigorij Meseznikov szlovák politológus a Le Monde tudósítójának kifejtette, hogy a kedvező választási kilátásokkal rendelkező (szlovák) demokratikus ellenzék szempontjából nézve a legrosszabb pillanatban jött az újabb feszültség a szlovák-magyar viszonyban, ugyanakkor kedvez a magyarellenes beszédekre építő nacionalista és populista pártoknak. Hozzátette, hogy az ellenzék, miként a sajtó, bírálta a kormánykoalíció hisztérikus reagálását, ugyanakkor elítélte az új magyar vezetés úgymond nacionalista elhajlását is.