rss      tw      fb
Keres

MSZP: ne azzal kezdje a Fidesz, hogy megemeli a miniszterek fizetését

MTI 2010. május 16., vasárnap 12:34

Az MSZP azt javasolja a Fidesznek, hogy "óvakodjon a politikai közszeméremsértéstől", és ne azzal kezdje a tevékenységét, hogy kétszázezer forinttal megemeli a miniszterek fizetését.

Lendvai Ildikó távozó pártelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra: a Fidesz által a kormányszerkezetről benyújtott törvényjavaslat része, hogy eltörölnék a Bajnai-kormány kezdeményezésére egy évvel ezelőtt elfogadott 15 százalékos miniszteri fizetéscsökkentést. Ez azt jelenti, hogy a tárcavezetők fizetése nagyjából kétszázezer forinttal, körülbelül 1,3 millió forintra megemelkedik - közölte.

Emlékeztetett arra: Répássy Róbert (Fidesz) - aki mások mellett a mostani törvényjavaslatot is jegyzi - annak idején még kevesellte a Bajnai-kabinet lépését, amit azzal indokolt, hogy ország jelenlegi gazdasági állapota miatt a kormánynak magán kell kezdenie a takarékosságot.

A Bajnai-kormány ezek szerint egy év alatt "csodát tett" - vélekedett.

Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: nem várja el Orbán Viktortól ugyanazt, amit Bajnai Gordon megtett, hogy egy forintért vállalja a kormányzást, mert az egy kivételes helyzet volt, és a korábbi kormányfő egy kivételes ember.

Mint mondta, azt azonban elvárná, hogy a Fidesz hozza rendbe ezt a helyzetet.

Szavai szerint a miniszteri fizetések megemelése különösen meglepő annak fényében, hogy a Fidesz nemrég még arról beszélt, hogy meg kell keresni a gazdaság szekrényeiben a csontvázakat. "Ilyen jól csontvázkeresőket és romok alatt guberálókat még nem fizettek Magyarországon" - vélekedett. Megjegyezte azt is: a Fidesz a kampányban nem a miniszterek, hanem a kisemberek fizetésének megemeléséről beszélt.

Arra a kérdésre, támogatják-e a Fidesz kisebb parlamentre vonatkozó kezdeményezését, azt válaszolta: az MSZP ezt korábban már kezdeményezte, de nemcsak a létszámcsökkentés, hanem annak módja is fontos.

A kettős állampolgársággal kapcsolatban kijelentette: az MSZP álláspontja nem változott az előző ciklus végéhez képest, amikor több párt megegyezett egy koncepcióban.

Mint mondta, a határon túli magyarok közül a kárpátaljaiak és a délvidékiek vannak az Európai Unión kívül, előbbiek pedig nem is részesülhetnek kettős állampolgárságban, mert ott ez tilos. A délvidéki magyarok tekintetében az MSZP érdekelt abban, hogy szabad mozgásuk könnyebbé váljon, és erre is szolgálhat egy ilyen törvény.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: az egyik feltételük az volt, hogy ha kikerül a magyar állampolgárságról szóló törvény feltételei közül a magyarországi lakóhely, akkor gondoskodni kell arról, hogy a választójog ne terjedjen ki olyanokra, akik tartósan nem itt élnek és dolgoznak. A másik feltétel, hogy szociális juttatásra az legyen jogosult, aki valamilyen módon részt vesz vagy részt vett a közteherviselésben.

A távozó pártelnök a Fidesz családi pótlékkal kapcsolatos terveiről azt mondta, értik a törekvést, de nem támogatják, mert az MSZP-nek ennél jobb megoldásra van javaslata. Véleménye szerint a családi pótlék szimpla megvonása a gyereket is bünteti, ezért fogadott el a parlament az előző ciklusban olyan törvényt, hogy a családi pótlékot felerészben természetben is oda lehet adni.

Kiemelte: abban partnerek lennének, hogy ezt száz százalékra emeljék.

A szocialista politikus kérdésre válaszolva a Székely himnusz parlamenti elénekléséről úgy vélekedett: "szép dal", amely sokakat megérint, de fontos a parlamenti szokások és szabályok betartása.

Álláspontja szerint a hivatalos ülésen történő eseményekről közösen kell dönteni.