rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2011. november 14.

Lévai Katalin, az MSZP II. kerületi képviselőjelöltje


Bolgár György: Gratuláljak vagy sajnálkozzak?

Lévai Katalin: – Hát döntse el.

– Hát jó, tudok én gondolkodni hangosan. Egyrészt gratulálok mert jobb eredményt ért el, mint amire sokan számítottak. Másrészt meg sajnálkozom, hogy meg sem közelítette másodikként a fideszes polgármestert és képviselőt. Mivel magyarázza az eredményt?

– Jó. Köszönöm szépen. Szeretném megnyugtatni azt a kedves hölgyet is, aki az előbb betelefonált, hogy ez egy nagyon tisztességes második hely, amit elértem, és arra nem volt példa az utóbbi időszakban, hogy a két ellenzéki párt közösen negyven százalékot ér el együttesen. Ami azt jelenti, hogy egy közös kampányban és egy nagy hajrával be lehetne fogni a Fideszt, amelyik ötvenkét százalékot ért el. Mert azért már előfordult olyan, hogy egy második fordulóban egy tíz-tizenkét százalékos hátrányt egy nagyon jó és nagyon erős kampánnyal be lehetett hozni. És azt gondolom, hogy ennyi belső pártviszály után, mint amit itt láttunk az elmúlt időszakban, egy ilyen nagyon nehéz időben, egy olyan kerületben, amelyik erősen és hagyományosan jobboldali, ahol huszonkét éve nem nyert más, csak a jobboldal, ez az eredmény egy nagyon jó eredmény. Úgyhogy megköszönöm, ha ehhez gratulál.

– Akkor Ön szerint mi az akadálya annak, hogy a második fordulóra összefogjon a két demokratikus párt jelöltje? Tudjuk, hogy az LMP nem akar. De van-e valami mélyebb vagy a formalitáson túlmenő oka ennek?

– Nézze, az LMP volt az a párt, amelyik kétszer is nagyon határozottan kijelentette, hogy bárkivel hajlandó. Először ugye azt mondta, hogy az ördöggel is hajlandó cimborálni annak érdekében, hogy leváltsa a Fideszt. Ez az ördög akkor a Jobbik volt. Majd utána Karácsony Gergellyel kezet fogtunk, és a nyilvánosság előtt megegyeztünk abban, hogy aki gyengébben szerepel, az visszalép. Közel tíz százalékkal szerepelt gyengébben Karácsony Gergely, mint én. Tehát ha úriember, akkor most tartania kellene a szavát. Úgy tűnik, hogy nem tartja a szavát, amit azt jelenti, hogy az LMP hajlandó együttműködni a Fidesszel, mert ha nem lépnek vissza, akkor ezzel a Fidesz szekerét tolják. Tehát közel vagyunk ahhoz, hogy megszorítsuk a Fideszt, közel vagyunk ahhoz, hogy két ellenzéki párt összefogással negyven százalék fölé mehessen, és ők azonnal kihátrálnak ebből a helyzetből. Tehát azt gondolom, hogy náluk pattog a labda, és ha ezt megteszik, akkor végképp hiteltelenné válnak, hiteltelenné válik az a párt, amelyik ígérget, azt mondja, hogy visszalép, ezt nyilvánosan közzéteszi, majd utána visszakozik. Ezt nem lehet megtenni.

– De hát visszakozott már korábban is Karácsony Gergely, nyilvánvalóan pártelnökének, Schiffer Andrásnak a nyomására. Ő lehet, hogy megtette volna azt, amit eredetileg ígért, de hát mégiscsak egy párt képviselője és tagja, és ott is van másnak is véleménye, adott esetben a főnökének.

– Na akkor mit gondoljunk erről a pártról? Pontosabban a választók mennyire bízhatnak abban, hogy ez a párt, amelyik egyfolytában azt mondta a kampánya során, hogy lebontjuk a kétharmadot, mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ezt a nagyon rossz politikát megállítsuk. Amikor ott van a kapuban, amikor egy ellenzéki összefogás lehetősége akár a sikert, akár a győzelmet is lehetővé tenné, akkor ők kihátrálnak ebből. Akkor mit gondoljanak a választók? Én azt hiszem, hogy most félre kellene tenni a párton belüli egyet nem értést, amit egyébként én minden pártnak javasolok, félre kellene tenni a személyi ambíciókat, félre kellene tenni presztízsszempontokat, és egyetlen dolgot kellene nézni, hogy az országnak az az érdeke, hogy egy nagyon erős figyelmeztetést küldjön a kormánynak. És azt az erős figyelmeztetést én is meg fogom tenni akkor is, ha nem lép vissza az LMP jelöltje.

– Mennyivel másképp kampányolna, mennyivel másképp figyelmeztetné a választókat, ha Karácsony Gergely mégis bejelentené, hogy visszalép és még akár Önnel együtt is kampányolna, hogy tessék, tisztelt választók, nézzék meg, más a véleményünk sok dologról, másképp látjuk sok mindenben a világot, de azért itt szerintünk most az a legfontosabb, hogy megmutassuk a budapestieknek meg az országnak, hogy le lehet váltani a Fideszt. Ehhez mi nagyon világos alternatívát kínálunk és együtt úgy, hogy közülünk csak az egyik marad a jelölt. Valahogy így?

– Olyan jól látja. Ezt tökéletesen elmondta, köszönöm. Én pontosan így kampányolok, és nem változtatok semmit, sem akkor, ha együtt kampányolunk, sem akkor, ha egyedül. Ugyanis itt valóban arról van szó, hogy mindazok, akik elégedetlenek a mai kormány politikával, legyenek mérsékelten konzervatívak vagy legyenek liberálisok, vagy legyenek szocialisták, vagy egyszerűen legyenek gondolkodó állampolgárok, akik talán nem is kötelezték el magukat egyetlen párt mellett sem, azok azt hiszem, egyet tudnak érteni azzal, hogy le kellene váltani ezt a politikát. Nagyon világos programot adtam, egyébként nem különbözik olyan sokban az LMP politikájától, és nagyon sok mindenben szívesen át is veszem, ha az LMP javasol programpontokat, mert azt hiszem, hogy nagyon sok szempontból hasonlóképpen gondolkodunk. Tehát ráadásul közöttünk, legalábbis a két jelölt között, egyáltalán nincsenek világnézeti különbségek vagy komoly nézeteltérések. Tehát azt gondolom, hogy lehetne és lehet is egy nagyon erős kampányt folytatni a jövőben. Amivel meg lehet győzni még nagyon sok bizonytalan szavazót.

– Milyen konkrét lehetőségei vannak erre? Hiszen tudjuk, hogy a pénz és a kampányolás lehetőségei meglehetősen szűkösek. Mit tud csinálni? Járja a kerületet reggel, este, délben?

– Ahogy mondja, igen. Nagyon sokat járom a kerületet, tehát kint vagyok az utcán, kint vagyok a piacon, kint vagyok rendezvényeken, különböző emberekkel találkozom.

– Inzultus nem érte? Hogy nahát, micsoda szoci politikus.

– Rendszeresen érnek bennünket inzultusok. Önök is hírt adtak arról, hogy az egyik aktivistámat megverték. Éppen a kampányzáró sajtótájékoztató után a Moszkva téren. Ez sajnos előfordul.

– De Önt személyesen nem érte semmiféle támadás?

– Nem. Semmiféle ilyen támadás nem ért és remélem, hogy nem is fog. De hát nagyon sok módja van annak, hogy az ember elmondhassa a véleményét, és azt hiszem, hogy amit én képviselek, azt a választók elég jól ismerik, mert legalább húsz-huszonöt éve megírom ezeket különböző módon. Elmondom, képviselem...

– És elég az a mai világban? Vagy lehet, hogy olyan egyszerű dologról van szó, hogy tudjuk, hogy a polgármester fideszes, ott van kint a fényképe a plakátokon szinte mindenütt a II. kerületben. Összeszámolta például, hogy neki mennyivel több ilyen hirdetése van, mint például Önnek?

– Hát elképesztően sok. Hát beterítette vele az egész II. kerületet, mintha betapétázták volna Láng Zsolt képeivel. Szóval tényleg minden buszon, buszsáv oldalán az ő plakátjai voltak. Citylightok, óriásplakátok. Azt hiszem, hogy ez is nagyon hatásos volt. De hát tudjuk, hogy ebben a kerületben azért még nagyon sokan élnek, akik most nem mentek el szavazni ezen a vasárnapon, noha viszonylag magas volt a részvételi hajlandóság.

– Tehát magasabb, mint más ilyen időközi választáson, de azért persze jóval kisebb, mint egy általános választáson.

–Pontosan így van. Tehát még lehetne erősíteni ezt a választási hajlandóságot és most minden erővel tényleg azon kell lenni, hogy akik nem mentek el szavazni, azok gondolják meg, hogy érdemes még elmenni, nincs lefutott meccs. Ennek a meccsnek még csak az első fordulójánál tartunk. Ha valaki úgy gondolja, hogy ezt a meccset már lefújták, akkor álljon ki, akkor ne játsszon tovább. De én nem ezt gondolom. Én azt gondolom, hogy itt még az utolsó pillanatig, amíg azt a bizonyos sípszót nem hallom, amit a meccsek végén hallani szoktam, addig kell küzdeni.

– Hát lehet, hogy nem sípszót fog hallani, hanem tapsvihart, mert győz a második forduló után.

– Látja, tíz perc alatt hogy meggyőztem? Honnan indultunk? Hogy egyáltalán gratuláljon-e és most már tapsvihart képzel? Nem, nem.

– Jó, de szerintem jogos volt a kérdésem, hiszen a hallgató is azt mondja, hogy mennyire csalódott. És valószínűleg sokan vannak olyanok nyilván ezen a balközép oldalon, akik azt mondják, hogy nem lehet az, hogy ennyi egészen meghökkentő változás és fejlemény után és ellenére a fideszes jelölt még mindig ötvenkét százalékot kapjon. Ezért aztán a sajnálkozásban is lehet valami.

– Nem, egyrészt nem csalódottságát fejezte ki, éppen azt mondta ez a kedves hölgy, hogy nem kell elkeseredni ettől az eredménytől, és ha összeadjuk, mondom még egyszer, akkor két ellenzéki erő együttesen negyven százalékot most először ért el hosszú idő óta. Tehát tekinthetjük ezt egyfajta áttörésnek is. De nézzük meg azt is, hogy honnan indult a Fidesz és hová jutott. Másfél évvel ezelőtt hatvanöt százaléka volt most ötvenkét százaléka van. Hát ez még mindig rettenetesen sok, de hát azért nagyon sokat veszített is.

– Próbálja meggyőzni akár Karácsony Gergelyt, akár az LMP-t vagy esetleg nemcsak Ön próbálja, hanem megpróbálja rávenni Mesterházy Attila pártelnököt, hogy kezdeményezzen valami egyeztetést az LMP-vel. Hiszen valóban szükségük volna, mind a két pártnak és nemcsak Önnek személyesen, új üzenetre. Hogy meggyőzzék a választókat, hogy érdemes elmenni szavazni, és van lehetőség arra, hogy demokratikus ellenzéki pártok összefogjanak, íme itt kínálunk most egy alternatívát. A gyengébben szerepelt jelölt visszalép, nem azért mert mindenben egyetért az MSZP-vel, de a legfontosabb célban igen, és ha ezt az üzenetet el tudják juttatni a következő hetekben a választóhoz, még talán esélye is volna a győzelemre.

– Én egészen pontosan ezt mondom.

– És kinek mondja? Ezért kérdezem, hogy kihez fordul ezzel?

– A Klubrádió széles táborának és rengeteg hallgatójának és szurkolójának, majd felteszem a facebookra, majd ahová csak lehet, mindenhová eljuttatom ezeket az üzeneteket, amelyeket Ön olyan remekül megfogalmazott. És amit én is ugyanígy szoktam egyébként megpróbálni megfogalmazni. Tehát azt remélem, hogy meg lehet mozdítani ezt a közösséget, ezt a nagyon gondolkodó, nagyon nagy szavazási hajlandóságot mutató II. kerületi választóközösséget, amelyik egyébként most is megmutatta az aktivitását, csak nem eléggé. Tehát itt még van tartalék, még van itt bennünk energia. És ha ehhez találunk társakat, akkor nagyon jó, ha nem találunk társakat, akkor azon túlmenően, hogy tényleg hitelét veszti egy párt, azt is bebizonyítják, hogy tényleg nem tekintették fontosnak az ország érdekét. És nem azt tekintik fontosnak, amiről folyton beszélnek, vizet prédikálnak és bort isznak.

– De manapság a bort prédikálni nem rossz, szükség van a magyar bor jó marketingjére, úgyhogy ez sem egy rossz mondás. Szóval a lényeg az, hogy Ön azt mondja, hogy az LMP ebből rosszul is jöhet ki. Ők úgy érzik, hogy meg kell teremteniük a saját imázsukat és különbözőségüket az MSZP-től, ugye?

– Tényleg csak azt fogják látni az emberek, hogy valamit ígérnek, hol ezt mondják, hol azt mondják, kihátrálnak belőle. Szóval tulajdonképpen nem is logikus, hiszen tényleg sokadszor mondom, az ellenzék előtt egy új esély áll, egy új remény, ami azt jelenthetné, hogy meg lehet szorítani a Fideszt, egy erős figyelmeztetést lehetne küldeni neki. Talán még nyerni is lehetne, és egy ilyen lehetőséget kihagyni, hát az óriási vétek. Az akkora felelőtlenség, amit nem engedhet meg magának egy felelősen gondolkodó politikus és párt.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái