rss      tw      fb
Keres

Teccettünk?

Gulyás András


Orbán Viktor, Magyarország a nép akaratából immáron lényegében teljhatalmú miniszterelnöke néhai Antall József szállóigévé nemesült bon mot-ját idézi e pozícióból elhangzott első megszólalásában. Vártam ezt a poént, és meg is jött, ahogy kell. Nem lehetett kihagyni: „Tetszettek volna forradalmat csinálni” – mondta az előd, aki halála előtt valami nagyon fontosat mondhatott az ifjú pártelnöknek, mert azóta liberálisból nemzeti liberális, majd konzervatív, mára radikális jobboldalivá leend.

Antall fenti elhíresült mondatával igyekezett lehűteni akkori radikálisait, illetve a választókat, mondván, hogy akkor, 1989-90-ben békés, az állampárt által (is) levezényelt rendszerváltás történt, aminek feltétele a szovjet birodalom összeomlása volt inkább, mintsem egy a nép által kierőszakolt revolúció.

Azóta eltelt húsz esztendő, Magyarországon immár igazi, Európa legjobb hagyományait folytató demokrácia van, hat alkalommal választott a nép képviselőket a Parlamentbe, illetve önkormányzatokat településeik élére. Nem számítva a 2006-ban történteket, amelyekért közvetlen felelősség terheli a jobboldali pártokat, illetve azok szélsőségeseit, ebben az országban stabil parlamentáris demokrácia működik, tagja lettünk az EU-nak. Magyarországot – ellentétben néhány renitens uniós országgal – problémamentes, normális demokráciaként könyveli el Európa és a nagyvilág.

Húsz év után megkérdőjelezni a rendszerváltás tényét, és rendszerdöntésről meg forradalomról beszélni kocsmai szinten, szimpla ostobaság, az országház plenáris üléstermének pulpitusáról frissen kinevezett miniszterelnökként pedig bődületes botrány.

„Hát most teccettünk” – így a haza fura ura. Az isten szerelmére, kedves miniszterelnök úr, miféle új rendszert akarnak Önök? Mire fog az hasonlítani? Semmire? Mi leszünk az elsők? A világ világítótornya? Mint egykor Albánia? Hová akarják Önök, illetve Ön vezetni ezt a jobb sorsra érdemes népet? Csak nem vissza Ázsiába? Mert arrafelé vannak például olyan autokráciák, ahol az európai modell nem adekvát. Ennyire nem kéne tán hagyományápolónak lenni.

A rendszerváltás után két évtizeddel rendszert „dönteni” nem más, mint rendszert visszaváltani. Azt hiszi Ön, kedves Orbán Viktor, hogy erre vágyik a magyar? Tényleg azt hiszi, hogy hívei forradalmat csináltak? Ha nem hiszi, csak beszél, akkor Ön egy álnok, hazug alak. Ha hiszi, akkor még annál is rosszabb.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!