rss      tw      fb
Keres

Magyarországi segítséggel digitalizálhatják a beregszászi levéltár anyagait

MTI 2011. november 14., hétfő 10:51

A tervek szerint Magyarország támogatásával digitalizálják a Kárpátalja Megyei Állami Levéltár beregszászi fiókintézetében őrzött okmányokat.

A beregszászi levéltár dokumentumainak digitalizálásáról a magyar-ukrán kormányközi vegyes bizottság közelmúltban tartott ungvári ülésén fogalmaztak meg a felek ajánlást. Ennek folyományaként tárgyalt a kérdésről Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára a napokban Kárpátalján tett látogatása során, amelyről legfrissebb számában számolt be a beregszászi Kárpátalja című hetilap.

A tervezett digitalizálással kapcsolatban Hóvári János a lapnak elmondta: az egykori Bereg és Ugocsa vármegyei levéltári anyagokat őrző intézménynek nincs szigetelése és nedves, így állaga napról napra romlik. "Évek óta próbálkozunk azzal, hogy felajánljuk a segítségünket ebben az ügyben" - közölte, hozzátéve, hogy a levéltár vezetése sokáig nem volt partner, ám most úgy tűnik, hogy a helyzet megváltozott. A helyettes külügyi államtitkár szerint a megoldás egyik formája lehet ezeknek az anyagoknak a digitalizálása, mivel azok ily módon megmenthetők az utókor számára. Úgy vélte, hogy meg kell oldani az anyagok megfelelő tárolását is.

Mint kifejtette, a magyar fél fontosnak tartaná a beregi-ugocsai hagyományok megőrzése érdekében, hogy a levéltár anyaga Beregszászon maradjon, azaz ne vigyék át Ungvárra. Így a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola hallgatói kutathatják az anyagokat - emlékeztetett.

Hóvári János azt is elmondta, hogy egyelőre csak puhatolózó megbeszéléseket folytatnak az ügyben, megjegyezve, hogy azt szeretné, ha az elkövetkező hónapokban a Magyar Országos Levéltár munkatársai Beregszászba látogatnának, miként már korábban is tették, és egy szakmai jelentést készítenének a legfontosabb teendőkről.