rss      tw      fb
Keres

Vízumtilalmat fontolgat Németország orosz tisztségviselőkkel szemben

MTI 2011. november 11., péntek 14:54

A német kormány kitiltaná az Európai Unióból azokat az orosz tisztségviselőket, akiknek közük lehet egy korrupciót feltáró orosz jogász, Szergej Magnyitszkij halálához - adta hírül pénteken az EUobserver című brüsszeli hírportál.

Markus Loning, a német külügyminisztérium emberi jogokkal foglalkozó megbízottja csütörtökön egy Oroszországról szóló helsinki konferencia helyszínén nyilatkozva elmondta: fontolóra vették az említett személyek esetében az uniós beutazási tilalmat. "Ez egy lehetőség, amelynek a megvitatását az én hivatalom kezdeményezte. Azt nem mondhatom, hogy sikerült róla maradéktalanul meggyőzni a kormány minden tagját, de ez egy olyan ügy, amelyet én újra és újra elő fogok venni" - szögezte le a német szakember.

Loning szerint az egyik lehetséges út az, ha mind a 27 tagállam megegyezik a szóban forgó orosz tisztségviselők feketelistára vételéről. Hozzátette: az is megoldás ugyanakkor, ha Németország egyoldalúan dönt az illető személyek beutazásának a tilalmáról, hiszen ez esetben a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet mind a 25 tagjának érvényesítenie kell szóban forgó rendelkezést.

"Sokkal hatékonyabb ugyanakkor, ha ezt uniós szinten intézzük el, mert annak nincs sok értelme, hogy valaki nem kaphat német vízumot, ha aztán elmegy az olasz konzulátusra, megszerzi a beutazási engedélyt, aztán onnan már indul is Németországba" - fejtette ki Loning. A diplomata megjegyezte, hogy az persze sértené a schengeni szabályokat, ha a tagországok nem vennék figyelembe a német tilalmat.

Az Egyesült Államok júliusban a Magnyitszkij-gyilkossággal összefüggésben mintegy 60 orosz tisztségviselőt tiltott ki az országból.

Szergej Magnyitszkijt 2009-ben azt követően börtönözték be, hogy leleplezett egy adócsalási ügyet, amelyben számos magas rangú orosz tisztségviselő - közöttük Viktor Voronyin, az orosz titkosszolgálat (FSB) gazdasági ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője is - érintett volt. A jogász nem sokkal később a vizsgálati fogságban rejtélyes körülmények között meghalt. Az esettel összefüggésben hanyagsággal vádolták meg a börtön két orvosát, de sokan úgy vélik, erre csak azért volt szükség, hogy a Magnyitszkij haláláért ténylegesen felelős "igazi nagyhalakról" elterelődjön a gyanú.

http://euobserver.com/24/114249