rss      tw      fb
Keres

A club aligai projekt előkészítésében megismétlik az eljárások egy részét

MTI 2011. november 11., péntek 4:00

A balatonvilágosi Club Aliga üdülőkomplexum területén 75 milliárd forintos fejlesztést tervező befektetők úgy döntöttek, megismétlik a két éve készülő, a beruházást lehetővé tévő településrendezési eljárás egy részét, ami egy éves csúszást jelent az építkezés megkezdésében - tájékoztatta Guranits Attila projektmenedzser az MTI-t.

A Pro-Mot Hungária Kft. projektmenedzsere elmondta:, a Club Aliga privatizációját áttekintő, közelmúltban lezárult rendőrségi vizsgálat nem változtatott az eredeti elképzeléseiken. A befektetőeket sokkal inkább befolyásolta, hogy a közelmúltban több magyarországi projekt is elakadt, például Pilisszentkereszten és Törökbálinton, ombudsmani és alkotmánybírósági észrevételek miatt, amit szeretnének elkerülni. "Ezekből az esetekből kiderült, hogy a szokásos eljárásrendnél szigorúbban is értelmezhetik az építési jogszabályokat" - magyarázta Guranits Attila, miért döntöttek úgy, hogy inkább megismétlik a településrendezési eljárás egyeztetési és nyilvánosságra hozatali eljárásait.

Szándékaik szerint az eddig tervek érdemben nem fognak változni, de az egyeztetéseket a korábbinál ütemezettebben és igazolhatóan kívánják lefolytatni minden érintettel, köztük a hatóságokkal és a civil szervezetekkel. Emiatt az építkezés kezdése a 2012 végi, 2013 elejei tervekhez képest várhatóan egy évet csúszik. A jelenlegi gazdasági környezet nem kedvez az ilyen beruházásoknak, de ez egyelőre esem befolyásolta a projektet - mondta Guranits Attila.

Fekete Barnabás Balatonvilágos polgármestere arról számolt be az MTI-nek, hogy a készülő szabályozási terv nemcsak a Club Aligát, hanem az egész település területét érinti. Az eddigi eljárások, tervek már 15 millió forintba kerültek, amit a befektetők álltak. A 1407 lakosú település lakosságának zöme támogatja a club aligai nagyberuházást - tette hozzá.

A 47 hektáros hajdani pártüdülőt 2007 tavaszán ötödik próbálkozásra sikerült privatizálni 5,5 milliárd forintért. Ekkor került az izraeli érdekeltségű, ingatlanfejlesztő SBI csoporthoz tartozó Pro-Mot Hungária Kft. tulajdonába úgy, hogy a társaság bizonyos utakra, a közvetlen vízparti sáv egy részére és a kikötőre nem tulajdoni, csak tartós kezelői jogot kapott. Az új tulajdonos egész településrészt létrehozó fejlesztési tervei között 1050 szállodai és apartman férőhely, továbbá több száz új lakóegység megépítése is szerepel.

Az MTI korában beszámolt arról, hogy a Club Aliga privatizációjának ügyében a Jobbik feljelentést tett még tavaly augusztusban. Az ügyben Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos is vizsgálódott. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hűtlen kezelés gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A gyanú szerint az ingatlant az akkori állami vagyonkezelő áron alul, illetve engedély nélkül adta el egy izraeli érdekeltségű kft.-nek. A beszerzett szakértői vélemények alapján a rendőrség azonban megállapította, hogy a vételár reális volt, ezért a privatizációval az államot nem érte kár. Kiderült ugyanakkor az is, hogy a KVI a természet védelméről szóló törvényt megkerülve, az illetékes miniszter jóváhagyása nélkül kötött szerződést a befektetővel. Az NNI szerint viszont ez nem bűncselekmény, hanem fegyelmi vétség, amelynek kivizsgálása nem a rendőrség hatásköre.