rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Szócska: decemberig egyeztetnek a kórházak funkcióváltásáról

MTI 2011. november 11., péntek 3:27

Szócska Miklós szerint az egészségügy átszervezésének feladata túlmutat az önkormányzati tulajdonos lehetőségein, decemberig intézményekre lebontva végigbeszélik a kapacitásokat, a feladatmegosztást és bár felelőtlenségnek tartaná ha béremelést ígérne, a Népszabadságnak úgy fogalmazott: a rendszert úgy alakítják, hogy az intézmények érdekeltek legyenek a betegek olcsó és megfelelő ellátásában.

A lap pénteki számában megjelent interjúban az egészségügyi államtitkár elmondta, hogy az intézményekkel március végéig a megállapodásig, április végéig a szerződéskötésig el kell jutniuk.

Kifejtette: a jövőben a háziorvos és a járóbeteg-szakorvos is érdekelt lesz abban, hogy ellássa a beteget, máskülönben azon a helyen nem éri majd meg rendelőt üzemeltetni.

Az egészségügyi jövedelmek emelkedéséről azt mondta: "van, akinek már most is tudtunk többet adni, gondoljunk csak a rezidensi ösztöndíjakra vagy a háziorvosok eszközfinanszírozására". Emellett ha a bér nem is, de a jövedelem még az idén több lehet, hiszen az egészségügyben a munkahelyi pótlékok száz százalékkal emelkednek. Hozzátette: valamennyi dolgozó kreativitásán is múlik, hogy mennyivel lesz több a borítékban. Együtt kell rátalálni azokra a lehetőségekre, amelyekkel bővíthetők a források: ha valaki képes például Magyarországra kutatási vagy gyógyítási feladatot hozni, annak ezt be kell tennie a "közösbe".

Azt, hogy mennyivel lesz kisebb az ellátórendszer az átalakítás után, ágyra, lakosra pontosan még nem tudta megmondani, mert nincs végleges döntés. Az államtitkár annyit közölt, a jelenlegi adataik szerint 16 helyen indokolt a funkcióváltás. Ahol pedig ilyen lesz, ott minden esetben fejlesztési program és forrás is társul a feladathoz. Közülük eddig öt önkormányzati és intézményvezetővel osztottuk meg, hogy milyen jövő rajzolódik ki számukra egy ellátási térképen. "Négyen örömmel fogadták javaslatainkat".

Kérdésre azt is kifejtette: a népegészségügyi szakma egyértelmű állásfoglalása, hogy a hazai influenzaoltás jó termék, összehasonlíthatatlanul olcsóbban jutunk a vakcinákhoz, mint bárki más a világon. Tragikusnak nevezte, hogy korábban egy tisztázatlan hátterű céggel kötöttek egy bebetonozott szerződést. "Ha az állampolgári bizalom helyreállítását segíti az, hogy az állam szerepet vállal a cégben, akkor én ezt támogatom" - mondta.