rss      tw      fb
Keres

Ungvári magyar lap az anyaországi támogatások változásáról

MTI 2010. augusztus 3., kedd 11:05

Az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap keddi számába megjelent publicisztikájában arról írt: nincs semmi indoklás vagy magyarázat arra vonatkozóan, hogy a Szülőföld Alap Szerbiában egy alapítvány, míg Ukrajnában egy politikai szervezet kezébe adta a magyar-magyar kapcsolattartási támogatási program lebonyolítását.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséghez (UMDSZ) közel álló újság főszerkesztője, Kőszeghy Elemér írásában a többi között nehezményezi, hogy míg Szerbiában a Szekeres László Alapítványt bízták meg az anyaországi támogatások elosztásával, addig Ukrajnában épp egy jótékonysági alapítványt fosztottak meg ettől, és ruházták fel a joggal a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget (KMKSZ). „Nem ez az első pofon, amit az UMDSZ-nek és a hozzá közel álló szervezeteknek el kell szenvedniük az új magyar kormánytól” – teszi hozzá, emlékeztetve a Szülőföld Alap kollégiumának legutóbbi döntéseire, amikor „a demokrata szövetség pályázatai folyamatosan a papírkosárban landoltak”.

A cikkíró szerint mind a mai napig nincs tényekkel alátámasztva az a támadássorozat, amelyet a magyarigazolványokkal kapcsolatban indított a magyar kormányzat a kárpátaljai információs irodák ellen. Úgy véli, ez is azzal zárul majd, hogy az ügyintézéssel megbízott külképviseleteken eltöltött kényszerpihenő után a dokumentumok célba juttatásával ugyancsak a kulturális szövetséget bízzák meg. „A sort a nem oly távoli jövőben alighanem az oktatási-nevelési támogatás kifizetésének lebonyolító-cseréje követi” – feltételezi a szerző.

„Az UMDSZ tiltakozik, tényeket hoz fel a hamis állításokkal szemben, az érvényben lévő jogszabályokra hivatkozik, s vélhetően majd ezt teszi az elkövetkezendőkben is” – mutat rá cikkíró. Kőszeghy Elemér szerint azonban az érvek ebben a helyzetben nem használnak, mert – mint fogalmaz –„az istenek a politikai döntéseiket meghozták, és egyébként is, ha nem vennénk észre, nagy elánnal zajlik a nemzetegyesítés”.

(http://kiszo.hhrf.org/index.php?option=com_content&task=view&id=426&Itemid=1)