rss      tw      fb
Keres

A ciprusi nagybetétesek több mint 60 százalékot veszthetnek

MTI 2013. március 31., vasárnap 19:17

A legnagyobb ciprusi bank, a Bank of Cyprus nagybetétesei a megtakarításuk több mint 60 százalékát veszíthetik el, a ciprusi központi bank hét végi közleménye szerint.

A feltételek szigorítása azt jelenti, hogy Ciprusnak mint offshore pénzügyi központnak vége - írta a Reuters hírügynökség.

A 100 ezer eurónál nagyobb betétek 37,5 százalékát elveszik, és cserébe a betéttulajdonosok jelenleg forgalomképtelen részvényeket kapnak a Bank of Cyprusból, a pénzintézet tőkeemelésének keretében. Az érintett betétek további 22,5 százalékát befagyasztják, ennek sorsáról majd az általános pénzügyi rendezés keretében döntenek néhány hónapon belül, de addig sem fizetnek rájuk kamatot.

A 100 ezer eurónál kisebb - vagyis az EU-ban szokásos betétbiztosítással védett - bankbetéteteket nem veszik igénybe a bankmentés hazai forrásteremtéséhez, ami az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 10 milliárd eurós mentőprogramjának feltétele volt. Ciprusnak közel 6 milliárd euróval kell kiegészítenie a programot.

A Bank of Cyprusnál vannak már a második számú ciprusi bank, a Cyprus Popular Bank (Laiki Bank) ügyfelei is, mivel a Laikit gyakorlatilag felszámolták, és forrásait áthelyezték a Bank of Cyprusba.

A vagyondézsma már ismert elemei 11 milliárd eurónyi nem biztosított betétrészt sújthatnak az első becslések szerint.