rss      tw      fb
Keres

Pécsi közgyűlés - Egyházi fenntartásba kerül két iskola

MTI 2012. május 31., csütörtök 19:19

Két oktatási intézmény kerül egyházi fenntartásba ősztől a baranyai megyeszékhelyen - döntött a pécsi közgyűlés csütörtökön, rendkívüli ülésén.

A határozat értelmében a következő tanévtől a Széchenyi István Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Sportiskola (Széchenyi Iskola) a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásába kerül, a Török István utcai általános iskolát pedig a Pécsi Egyházmegyének adja át a pécsi önkormányzat.

Az intézmények átvételekor mind a Baptista Szeretetszolgálat, mind a Pécsi Egyházmegye vállalta, hogy a pedagógusokat a közalkalmazottakéval megegyező feltételekkel, bérezéssel foglalkoztatja.

A Széchenyi Iskolában két telephelyen összesen 1553 tanuló vesz részt az oktatásban, illetve száz pedagógus, valamint 24 fős kiszolgáló személyzet dolgozik az intézményben. A Török István utcai iskolába jelenleg 97 tanuló jár, ott tizenöt pedagógus, valamint három fős kisegítő személyzet dolgozik. Előbbi intézmény a belvárosban végzi a középfokú oktatást, s ahhoz közel működteti alapfokú egységét és a sportiskolát. A Török István utcai intézmény a főként hátrányos helyzetű emberek által lakott keleti városrészben van.

Nagy Csaba (Fidesz) alpolgármester az indokokról szólva megjegyezte: az önkormányzat célja, hogy a városnak fenntartható, működtethető és az értékeket megőrző iskolarendszere legyen a jövőben is. Hozzátette: a döntésre nemcsak azért volt szükség, mert az önkormányzat teherbíró képessége véges, hanem azt is szeretnék, hogy Pécs iskolahálózata sokszínű legyen.

A közgyűlés már korábban döntött arról, hogy ősztől az Országos Horvát Önkormányzat kezelésébe adja át a kéttannyelvű Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon fenntartói feladatait.