rss      tw      fb
Keres

Az új államfő(jelölt) tiszteletére – I. A köztársaságielnök-választó stratéga
Emlékezetes szerepet játszott Sólyom László köztársasági elnökké választásában a Fidesz akkori frakcióvezetője, Áder János. Ő dolgozta ki a Sólyom-stratégiát: a Fidesz nem szavazott az első fordulóban, amivel látványosan cserben hagyta saját jelöltjét, Sólyom Lászlót, viszont lehetetlenné tette, hogy a 183–13-as szavazatarány mellett az MSZP visszavonja a jelöltjét, és az MSZP-SZDSZ koalíciónak esélye legyen a közös megállapodásra. A harmadik fordulóban  az újságok információja szerint gyakorlatilag szavazólap-ellenőrzés volt a Fidesznél. Mindenesetre ezek után Áder Jánost győztes hadvezérként, hatalmas ovációval fogadta a frakciója, majd a Fidesz-kongresszuson Orbán Viktor köszönte meg Áder Jánosnak a győzelmet, hatalmas vastaps kíséretében.
Mivel akkor még nem volt Galamus, az ügyet az Index és a Népszabadság korabeli írásai alapján idézzük fel.


2005. június 9., csütörtök
Ádert hadvezérként ünnepelték
Spirk József
Hosszas ovációval ünnepelte Áder Jánost a Fidesz frakciója, amikor Sólyom László megválasztása után először jelent meg képviselőtársai között. A fideszesek szerint Áder taktikai húzásainak, és a nyilvánosság előtti keménykedéseinek köszönhető a kormányoldal feletti győzelemmel felérő eredmény.


A csornai Charles Bronson

„A csornai Charles Bronson számolta a szavazatokat, foglalta össze Áder Jánosról alkotott véleményét az MDF-es Csapody Miklós, akiről a fideszes politikus az államfőválasztás idején azt állította, engedett az MSZP-nek és Szilire szavazott. Az MDF-ben többen is zokon vették, hogy a Fidesz frakcióvezetője főként az MDF nyílt inszinuálásával teremtett olyan helyzetet, amelyben követhető volt: a parlamenti csoportok közül ki hova adja a voksát. Herényi kifejezést is alkotott, pártjának az ’áderizmus hazugságáradatával’ szemben kellett megküzdeni, pedig szerinte a taktikai kitérők nélkül is minden ment volna a maga útján.

A Fideszben azonban egészen másként ítélik meg Áder államfőválasztási teljesítményét: a harmadik forduló után hosszú taps fogadta a frakcióba érkező politikust. A képviselők szerint ugyanis egyértelműen a választás levezényléséért felelős frakcióvezető húzásainak volt köszönhető, hogy a taktikai harcban végül legyőzték az MSZP-t.”


Megfenyegetett frakció

„Az Index információi szerint Áder ’hadvezéri’ taktikázását megkönnyítette, hogy a Fidesz képviselőivel éreztették: a frakciófegyelem megtörése politikusi karrierjük végét jelentheti. A frakció tagjaival a pártelnök, Orbán Viktor érzékeltette, hogy a képviselőcsoportba be is lehet iratkozni, és ki is lehet belőle iratkozni, a köztársaságielnök-választás azonban a kiiratkozás ideje, azaz, ha bárkivel szemben felmerül a kétely, hogy nem Sólyom Lászlót támogatta, azt a legszigorúbban büntetnék. A választás napjaiban ezért ’az ügy súlyát átérző’ képviselők gyakorlatilag szóba sem álltak a sajtóval, mindenkit Áderhez irányítottak, aki egyedüli jogosult volt a választási ügyekben nyilatkozni.”


Eszközként kezelt frakció – a „vakond-ügy”

„A szűk körű Fidesz-vezetés által kifundált ’cselekről’ egyébként a kiszivárgás esélyének minimalizálása érdekében a Fidesz képviselői is csak az utolsó pillanatban értesültek. Áder a hétfői első forduló idején negyedórával a szavazás megkezdése előtt hívta össze kör-sms-ben a frakcióülést, ahol közölte párttársaival, nem lesz szavazás. A frakcióvezető meggyőzte párttársait, a távolmaradás ellenére el lehet érni, hogy Szili Katalin bent maradjon a következő fordulóban is. Az egész parlamentet meglepő taktikai lépést a frakcióvezető még azzal is megtoldotta, hogy az átláthatóvá vált szavazási eredmény alapján megvádolta az MDF és a Nemzeti Fórum képviselőit az átszavazással. Az egyik átszavazó ’vakond’, Horváth Balázs ráadásul szerdán egy darabig azt állította, ő és társai – miközben Áder vádolta őket – titokban a Fidesz tudtával adták szavazatukat az MSZP-s jelöltre.”


Korrupciós vád és felmutatott szavazólapok – a cél érdekében

„A harmadik forduló előtt is Áder lépett a színre, amikor néhány perccel a kezdés előtt drámai bejelentést tett. Azt állította, tudomást szerzett arról, hogy a szocialisták tízmilliós nagyságrendű összegeket ajánlottak Szili támogatásáért, és az ajánlatot többen el is fogadták. A vádak három MDF-es politikust céloztak meg. Herényi, Csapody és Karsai Péter a párt bejelentése szerint beperli Ádert, a Fidesz azonban elérte célját, a jobboldalon olyan helyzet alakult ki, hogy szinte összes képviselője bemutatta valamelyik társának szavazatát, de volt olyan is, aki fényképet készített arról, hova húzta az ikszet, nehogy vád érhesse a későbbiekben.”

***

2005. június 8., szerda
A Fidesz bérelte fel a vakondokat?
Spirk József

Megtévesztő átszavazási manőver a Fidesz tudtával

Herényi Károly „MDF-es politikus szerint példátlan, hogy miközben Áder János nyíltan szószegéssel vádolta az MDF-et, volt MDF-es politikusok, a Nemzeti Fórumba tömörült függetlenek egy csoportja – nyilvánvalóan a Fidesz tudtával – titokban megtévesztő szavazatokat adtak le Szili Katalinra. A frakcióvezető szerint az ex-MDF-esek ’végig tudták, hogy a Fidesz hamisan vádolja az MDF-et, de ezt egy árva szóval sem jelezték’.”

Horváth Balázs, a Nemzeti Fórum képviselője szerdán elismerte, hogy két társával ők voltak az Áder által vakondoknak nevezett átszavazók. A volt MDF-es képviselő a mási két ’vakond’ nevét nem fedte fel. Horváth az Index azon kérdésére, hogy első fordulós megtévesztő hadművelet a Fidesz tudtával zajlott-e, azt válaszolta: ’persze’.” Horváth Balázs később visszakozott. „A második fordulót megzavaró szavazatbemutatás után egyébként a nyolctagú csoport ’biztonsági okokból megörökítette’ a harmadik fordulóban leadott szavazatait is.”


Orbán csütörtökön szerződik Lezsákkal

„Orbán Viktor, a Fidesz elnöke megállapodást ír alá Lezsák Sándorral, a Nemzeti Fórum Egyesület képviselőjével csütörtökön, tudatta közleményben a Fidesz sajtóosztálya szerdán. A Nemzeti Fórum nevű politikai formáció az MDF-ből kizárt vagy kilépett képviselőkből áll, tagja Horváth Balázs is.”


Láyer képviselő félreolvasott

„A köztársaságielnök-választás utolsó körében nagy feltűnést keltett, hogy Láyer József fideszes képviselő új szavazólapot kért egy Szili Katalin nevét tartalmazó voks helyett. A szocialisták úgy vélték, Láyert párttársai kényszerítették az újbóli szavazásra. Később az érintett képviselő azt mondta: tavaly agyérelzáródása volt, ezért agyértágító gyógyszereket szed, a déli gyógyszert a szavazáskor azonban még nem tudta bevenni, és ilyenkor néhányszor a látása ’nem a legtökéletesebb’. Láyer szerint így fordulhatott elő, hogy először nem szándékainak megfelelően szavazott, mert fordítva tartotta a cédulát.”


2005. június 7., kedd

Presszió a döntő szavazásnál is?

A Népszabadság információi szerint „az MSZP-frakció három bejelentést tett az Országgyűlés jegyzőinek, mivel az államfőválasztás harmadik fordulójában megsérült a szavazás titkossága”. ’Az MSZP-frakció megdöbbenéssel értesült róla, hogy a szavazás harmadik fordulójában is durva szabálysértések történtek. Szám szerint három darab bejelentés tettünk’, mondta Burány Sándor. Ismertette a konkrét eseteket: egy fideszes képviselő, Láyer József Szili Katalin házelnökre szavazott, de ezt egy fideszes képviselőtársa észlelte, és új szavazólapot kéretett vele. Kósa Lajos volt az, aki Láyer Józsefet visszakísérte a jegyzőkhöz új szavazólapot kérni.
A szavazóurnában többen is boríték nélkül dobták be szavazólapjukat, hogy az ott lévő jegyző, aki frakciótársuk, ellenőrizhesse – állítja Burány. Mint mondta, néhányan úgy voksoltak titkosan, hogy a szavazófülkében többen tartózkodtak egyszerre.”

(Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke a tv2 reggeli műsorában egyébként megerősítette a tv2 azon értesülését, hogy Sólyom Lászlót előre tájékoztatták a frakció által követni tervezett szavazási eljárásról, vagyis arról, hogy az első fordulóban nem szavaznak.)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!