rss      tw      fb
Keres

Az európai életvédők római tanácskozásán Soltész támogatta az emberi jogi charta kiegészítését

MTI 2011. december 10., szombat 17:58

Az alapokhoz vagyis a családhoz való visszatérés segíthet a páneurópai gazdasági-pénzügyi válságban - emelte ki Soltész Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért felelős államtitkára az európai életvédő mozgalmak római találkozóján elhangzott szombati felszólalásában.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának évfordulójára hívta meg Rómába tizenöt európai ország életvédőit Carlo Casini, az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottsága és az olasz Mozgalom az életért elnöke. „A mai fejlett Európában minden 28. másodpercben meghal egy nem kívánt kisgyermek” - hangoztatta Casini a találkozón, amelynek a Capitolium volt a helyszíne . Magyarországot Soltész Miklós, valamint Frivaldszky Gáspár, az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület elnöke képviselte a római rendezvényen. Először az életvédő civil egyesületek tanácskoztak az Európai Unió Alapvető Emberi Jogok Chartájának általuk javasolt kiegészítéséről azzal a céllal, hogy a meg nem született gyermeket a fogantatástól kezdve embernek tekintsék.

Előadásában Soltész Miklós beszámolt az idén tavasszal európai uniós forrásból rendezett, „Ha nem vagy kész még rám, adj inkább örökbe” elnevezésű magyarországi kampányról, mely, mint rámutatott, a „számos támadás ellenére, rövid időszak alatt, kétezerrel csökkentette az abortuszok számát”. Soltész az MTI-nek elmondta, a római találkozón arról döntöttek, hogy neves európai alkotmányjogászokat kérnek fel a jogi megfogalmazásra. A szövegnek február végére kellene elkészülnie. „Biztos vagyok benne, hogy magyar alkotmányjogász is részt vesz a munkában, hiszen ilyen cikk a magyar Alaptörvényben is szerepel” - mondta az államtitkár. Áprilisban európai aláírásgyűjtést indítanak a kiegészítés elfogadtatására, amelyhez egymillió aláírás szükséges. Marco Tarquinio, az olasz püspöki kar napilapja, az Avvenire főszerkesztője felszólalásában kijelentette: "Magyarországon sok vitától kísért, de egész Európa által figyelemmel követett, új utat járó politikai laboratórium működik. Ennek egyik sikeres eredménye a magyar alkotmány".

A Capitolium dombján levő római városházán átadták a Kalkuttai Teréz anya-díjat, melyet 2008-tól, az egyetemes emberi jogok 60. évfordulójától osztanak ki. Az idei elismerést Chiara Lubich, a Fokoláré mozgalom alapítója emlékére adták át utódjának, Maria Vocénak. Az ünnepélyes díjátadáson többek között jelen volt Carlo Casini, Gianni Alemanno római főpolgármester, Ennio Antonelli bíboros, a Család Pápai Tanácsának elnöke.