rss      tw      fb
Keres

Köznevelési törvény - Civilek a törvény megszavazásának elhalasztását kérik

MTI 2011. november 18., péntek 15:47

Levélben kérik civil szervezetek az új köznevelési törvény megalkotása kapcsán az országgyűlési képviselőket, hogy ne támogassák a kormány előterjesztését, az Országgyűlés halassza el a döntést, s újra nyissák meg a szakmai előkészítő munkát, mert az aláírók szerint a törvényjavaslat gyermek-, család- és pedagógusellenes.

Molnár Lajos, a dokumentumot jegyző és a Parlament előtt demonstráló HAT - Hálózat a Tanszabadságért elnevezésű szervezet egyik alapítója pénteken, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: arra kérik a honatyákat, látogassanak ki a Kossuth térre, ahol a HAT tagjai és szimpatizánsai, valamint oktatáskutatók, pszichológusok és más szakemberek várják őket véleménycserére.

A civil szervezetek a levélben azt írták: a törvényjavaslat az elfogadása esetén "brutálisan szelektív iskolarendszert, szinte minden elemében centralizált-uniformizált óvodai-iskolai gyakorlatot fog eredményezni".

Véleményük szerint a tervezet "gyermekellenes"; ennek alátámasztására egyebek mellett a "tehetséggondozásnak kinevezett elitképzést", a tankötelezettség korhatárának a leszállítását, a gimnáziumi férőhelyek korlátozását, a "kisiskolák tervezett bezárását", valamint a "diákjogok korlátozását" említették.

Úgy vélik, emellett a javaslat "családellenes", mert - mint írták - az elképzelések szerint mindenkire egyformán érvényes lesz a kötelező óvodáztatás és a délutáni iskolába járás, a nevelő-oktató intézmények munkájába való szülői beleszólást pedig korlátozhatják.

A levélben "pedagógusellenesnek" is nevezik a szöveget, hozzátéve: "megnövelik a pedagógusok munkaterhelését, és ezzel egyidejűleg jelentősen csökkentik a jövedelmüket. Az óvodák-iskolák munkájának leglényegesebb kérdéseiben (...) megszűnik a pedagógusok döntési lehetősége, megszűnik szakmai önállóságuk".

A szervezők az MTI-nek elmondták: eddig három parlamenti képviselő látogatott el a Kossuth téri standjukhoz, köztük Hiller István, korábbi szocialista oktatási és kulturális miniszter.

A HAT szervezetét számos oktatási szakember mellett többek között a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke és a Magyartanárok Egyesületének elnöke alapította.