rss      tw      fb
Keres

 

Idei külföldi hírek

A régebbi hírek az archívumban találhatók

 

Párizsi vérengzés - Londoni elemzők: a francia szélsőjobb megpróbálhat politikai tőkét kovácsolni a támadásból

A francia szélsőjobb valószínűleg megpróbál politikai tőkét kovácsolni a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap párizsi székháza elleni szerdai terrortámadásból, bár az ilyen horderejű események általában inkább a hatalmon lévő politikusok támogatottságát erősítik - vélekedtek a terrorcselekmény várható politikai következményeit értékelve londoni stratégiai elemzők.

Nyugat-európai tőzsdék - Fellendülés háromnapi esés után

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója az előzetes adat szerint 0,38 százalékkal emelkedett, 1328,46 ponton zárt szerdán, 2,93 százalékkal alacsonyabban, mint az óév végén.

Párizsi vérengzés - Tizenkét embert megöltek fegyveresek egy szatirikus lap elleni merényletben, terrorkészültség Párizsban - ÖS

Az utóbbi négy évtized legsúlyosabb franciaországi terrorcselekményét követték el szerdán Párizsban ismeretlen - vélhetően iszlamista - fegyveresek, akik tíz újságírót és két rendőrt agyonlőttek az egyebek mellett az iszlamista fundamentalistákon is gyakran élcelődő Charlie Hebdo című szatirikus hetilap párizsi székháza elleni támadásban.

Goethe szobrának elveszettnek hitt talapzatára bukkantak Karlovy Varyban

Johann Wolfgang von Goethe mellszobrának elveszettnek hitt talapzatára bukkantak a nyugat-csehországi Karlovy Varyban. A szobrot a második világháborút követő „nácítlanítás” keretében szállították el eredeti helyéről, a kétméteres márványtömbnek akkor nyoma veszett.

Megvágva került vissza a marokkói mozikba az új Ridley Scott-film

2015. január 7., szerda (MTI/AP) - Az iszlámmal ellenkező jelenetek kivágása után, visszakerült a marokkói mozikba Ridley Scott Exodus: Istenek és királyok című filmje, amelyet több vetítés után parancsoltak le a helyi filmszínházak műsoráról, elsősorban az istenábrázolás miatt.

Vietnam leértékelte fizetőeszközét

A vietnami központi bank szerdán egy százalékkal leértékelte a nemzeti fizetőeszközt, a dongot, hogy így segítse a gazdaság növekedését és az inflációs célszám elérését.

Párizsi vérengzés - Feltehetően a radikális iszlamisták bosszúja a támadás

A Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap elleni szerdai támadás kapcsán úgy tűnik, hogy a gyilkosok többek között az Iszlám Állam (IÁ) nevű radikális iszlamista csoport által adott utasításokat követik, és az újság által 2006-ban megjelentetett Mohamed-karikatúrák miatti bosszújukat teljesítik be - írta elemzésében az AFP francia hírügynökség.

Rekordbevétel tavaly az elektronikus útadóból Csehországban

Rekordnagyságú, 8,715 milliárd koronát (1 korona 11,3 forint) szedett be a cseh állam az elektronikus útadóból tavaly, ez 160 millió koronával több, mint 2013-ban - közölte Václav Nestrasil, a csehországi utak és autópályák igazgatóságának igazgatója szerdán Prágában.

A Porsche nem tervezi elektromos autó gyártását

A német Porsche sportautó gyártó nem tervezi kizárólag elektromos árammal működő autók sorozatgyártását a közeljövőben, így az sem várható, hogy versenyre kel az amerikai Teslával ebben.

Londoni elemzők: elhúzódó és károkat okozó defláció fenyeget az euróövezetben

Az új inflációs adatok arra vallanak, hogy az eurójegybank (EKB) máris elkésett a defláció kivédését célzó monetáris eszközök alkalmazásával, és most már elhúzódó, súlyos károkat okozó defláció kialakulása fenyeget az euróövezetben - vélekedtek a decemberi inflációs számok szerdai ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

Különleges ókori amulettre bukkantak Cipruson

Különleges ókori amulettet tártak fel lengyel régészek Cipruson olyan görög felirattal, amelyen visszafelé is ugyanaz a szöveg olvasható, mint elölről.