rss      tw      fb
Keres

Hajléktalanok - Máltai szeretetszolgálat: a nappali melegedőkben voltak legtöbben a télen


MTI 2015. március 19., csütörtök 14:57

Ezen a télen a legtöbben a nappali melegedőket vették igénybe, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ilyen intézményeibe nemcsak hajléktalan emberek, hanem nehezen élő nyugdíjasok, rászoruló családok is bejártak.

A szeretetszolgálat az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében tudatta, hogy vasárnap ebben az idényben utoljára visz élelmet az utcán élő hajléktalan embereknek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat teajárata, és ezzel gyakorlatilag véget ér a téli krízisidőszak a karitatív szervezet hajléktalanellátó intézményeiben.

A következő napokban bezárnak az időszakosan megnyitott szálláshelyek, a diszpécserszolgálat által riasztott krízisautók és a meghosszabbított nyitva tartással működő intézmények pedig visszatérnek a korábbi működési rendjükhöz.

A tél a korábbinál enyhébb volt, ami az ellátott emberek számának minimális csökkenését is jelentette. A szeretetszolgálat budapesti utcai gondozószolgálatai így is több mint ezer olyan hajléktalan emberről gondoskodtak rendszeresen, aki a hideg időben sem ment be valamelyik intézménybe.

A szállókon a legtöbb téli napon voltak üres helyek, bár az időszakosan megnyitott menedékhelyek kihasználtsága néha átlépte a száz százalékot. Kiemelték: a szeretetszolgálat intézményei senkit nem küldtek el, aki segítséget kért.

A szállókon éjszakázók száma január 27-én volt a legmagasabb, az Etele térhez közeli hetven személyes időszakos menedékhelyre aznap százan érkeztek.

Budapesten a szeretetszolgálat hat nappali melegedőt működtet, összesen négyszáz hellyel, de naponta átlagosan hétszáznál is többen találtak menedéket bennük. A Széll Kálmán téri nyolcvanszemélyes intézménybe például naponta több mint háromszázan tértek be zsíros vagy vajas kenyérért - írták.

A közlemény szerint a szeretetszolgálat vidéki hajléktalanellátó intézményei is - az enyhe tél ellenére - kapacitásuk felső határán működtek, a nappali melegedők kihasználtsága bőven meghaladta a száz százalékot.