rss      tw      fb
Keres

Financial Times: az EU vizsgálja a paksi szerződéseket, Orbán ütközetre készül

 

 

Magyarország közel 12 milliárd font értékű megállapodását, amelyet az orosz állam tulajdonában álló társasággal kötött egy atomerőműre, növekvő veszély fenyegeti az uniós szabályozó testületek oldaláról, akiknek módjuk van leállítani a projektet – írja a brit gazdasági napilap.

A vétó vagy a büntető jellegű bírság fájdalmas kudarc lehet Orbán Viktor számára, aki arra irányuló stratégiájának kulcselemévé tette ezt a projektet, hogy szorosabbra fonja politikai és gazdasági kapcsolatait Oroszországgal, annak ellenére, hogy Moszkvát Ukrajna miatt kiközösítette a Nyugat.

A londoni gazdasági napilap brüsszeli és budapesti tudósítója, Christian Oliver és Andrew Byrne által jegyzett cikk szerint jóllehet az Európai Bizottság a kétoldalú kormányközi egyezmény ellen nem emelt kifogást, ám a megbízási szerződések odaítélése már „rázós trösztellenes aggályokat” vetett fel.

Jelenleg két EU-testület is vizsgálja az ügyet. Az Euratom, amelynek hozzájárulása minden EU-tagállam számára szükséges nukleáris fűtőanyagok beszerzését célzó egyezményekhez, jelenleg visszatartja jóváhagyását technikai és pénzügyi meggondolásokból, bár a tárgyalások folynak.

Emellett az Európai Bizottság versenyügyi illetékesei is vizsgálják az állami támogatásokat, illetve azt, hogy törvényesek-e az orosz kivitelezőnek, a Roszatomnak és társcégeinek pályáztatás nélkül odaítélt szerződések.

Budapest arra készül, hogy megütközik Brüsszellel az ügyben. Erre utal Orbán múlt heti nyilatkozata, amelyben közölte, hogy az energiapolitikai szuverenitási ügy: „Súlyos problémánk van… elhúzódó konfliktusra számítok.”

A magyar kormányzati szóvivő azt mondta, hogy a brüsszeli bizottság nemzeti energiapolitikai ügybe próbál „fű alatt” beavatkozni, és figyelmeztetett, hogy Brüsszel kísérlete, amellyel megpróbál egyetlen belső energiapiacot kiépíteni, az EU-tagállamok szuverenitását fenyegeti.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal