rss      tw      fb
Keres

Standard-beszámoló: Orbán feljelentésre kötelezte Vida Ildikót
A Der Standard című bécsi lap Orbán el akarja bocsátani a magyar adóhivatal főnöknőjét címmel közölte a német dpa hírügynökség jelentését. Követelés: Vida Ildikónak azonnal fel kell jelentenie Goodfriend amerikai ügyvivőt.


Orbán Viktor magyar jobboldali konzervatív kormányfő el akarja bocsátani Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal főnöknőjét, ha Vida nem jelenti fel haladéktalanul André Goodfriendet, az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjét. Ezzel Orbán hétfőn fenyegetőzött a parlamentben.


Goodfriend korrupciós vádakat hozott fel Vida ellen, és Amerika beutazási tilalommal sújtotta. Ugyanakkor Orbán felszólította az ügyvivőt, „hogy ne bújjon el diplomáciai mentessége mögé” – idézte őt az MTI magyar hírügynökség.


Orbán szerint Goodfriend azt állította, hogy Vida személyesen követett el korrupciót. „Egy ilyen állítást a magyar jogrend tud mit kezdeni, ezért pert kell indítani.” Ha egy személyről kiderül, hogy korrupcióban bűnössé vált, „akkor egy ilyen személyt Magyarországon nem leváltanak, hanem bezárnak” – hangsúlyozta Orbán.


Amennyiben az amerikai ügyvivő vádjai bebizonyosodnának bíróság előtt, a NAV főnökasszonya börtönbe kerülne. Ha azonban a bíróság azt állapítaná meg, hogy Goodfriend vádjai hamisak, „annak is meglesznek a következményei”. Bárándy Gergely jogász, szocialista parlamenti képviselő a parlamentben emlékeztetett arra, hogy Magyarországon ilyen pert egyáltalán nem lehet kezdeményezni.


Goodfriend októberben a magyar televízióban kijelentette, hogy hat magyar személyiség – „közéleti személyiségek és kormánytagok” – korrupciós vádak miatt nem utazhatnak be többé az Egyesült Államokba. Neveket és konkrét vádakat nem említett. Később Vida beismerte, hogy a beutazási tilalommal sújtottak között van. Vida akkor kijelentette, hogy „rágalmazás” miatt pert indít, de ez eddig elmaradt.